Lectio Divina - Raamattumietiskely

Lectio Divina (jumalallinen lukeminen) on perinteinen luostareissa käytetty pyhien kirjoitusten lukemisen, meditaation ja rukouksen tapa, jonka tarkoituksena on edistää yhteyttä Jumalan kanssa ja lisätä Jumalan sanan tuntemusta. 

Lectio Divina voidaan jakaa 4 eri osaan: Lectio- Meditaatio – Oratio – Kontemplaatio. Kussakin osiossa on ihan hiljaa  olemista muutaman minuutin ajan. Sitä voi toteuttaa esim. seuraavasti:

1) Lectio (lukeminen). Asetu rauhallisesti lukemaan raamatusta valitsemaasi kohtaa. Lue teksti muutamaan kertaan, poimi siitä joitakin kohtia ( sanoja tai lyhyitä lauseita), jotka tekstistä nousevat tai koskettavat erityisesti. Kuuntele Jmalan sanaa hiljaisuudessa.

2) Meditaatio (mietiskely). Lue teksti uudelleen. Anna Jeesuksen puhua sinulle. ”Herra, mitä haluat minun oppivan tästä tekstistä tänään?” Pohdi, kuulostele, maistele, märehdi viestiä.

3) Oratio (rukous). Lue teksti uudelleen. Luota Jumalaan. Salli ja hyväksy kaikki tunteesi. Anna sydämesi puhua Jumalalle. Salli sydämen huokauksen, rukouksen tai vain hiljaa olemisen nousta spontaanisti koko olemuksestasi.

4) Kontemplaatio (katseleminen, lepo, ykseys, unioni). Lue teksti vielä kerran. Istu hiljaa ja salli Pyhän Hengen koskettaa koko olemustasi ja puhua sinulle sydämesi hiljaisuudessa.